Kies een categorie
Home Blog Thermokleding: wat is het en wanneer draag je het?

Thermokleding: wat is het en wanneer draag je het?

Alles wat je moet weten over thermokleding

 

Ben jij graag door weer en wind buiten? Of beoefen je vaak outdoor activiteiten? Dan mag thermokleding niet ontbreken in jouw gaderobe. Maar wat is thermokleding precies? Hoe het werkt, waar het van gemaakt is en wanneer je het draagt vertellen we je in deze blog!

Wat is thermokleding?

Thermokleding, ook wel bekend als thermo ondergoed, wordt direct op de huid gedragen en bestaat uit een thermoshirt en thermobroek. Je draagt het dus onder de rest van je (sport)kleding. Het is gemaakt van synthetisch materiaal of merino wol en heeft als functie het warm houden of verkoelen van je lichaam. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat zweet wordt afgevoerd zodat je droog blijft.  

Hoe werkt thermokleding?

Er wordt vaak gedacht dat thermokleding van zichzelf verwarmt en dat je het meteen warm krijgt zodra je het aantrekt. Dit is onjuist. Warmte ontstaat namelijk door beweging en de thermokleding zorgt ervoor dat je lichaam deze warmte vasthoudt en op temperatuur blijft. Dit komt door de stilstaande lucht (isolatie) tussen je huid en de kleding.

Kort samengevat zijn de functies van thermokleding;

  • Bij beweging houdt thermokleding de warmte van de inspanning vast
  • Thermokleding voert zweet af

Thermokleding is, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, dus niet alleen bedoeld voor de winter. Het kan ook gedragen worden in de zomer of tijdens binnensporten om je lichaam op temperatuur te houden, zweet af te voeren en zo koel te blijven.

Wanneer en hoe draag je thermokleding?

Thermo ondergoed werkt het beste wanneer het direct op de huid wordt gedragen. De rest van je kleding komt daaroverheen. Er wordt vaak gesproken van het 3 lagen systeem;

  1. Onderlaag: thermo ondergoed voor warmte, zweetafvoer en om je droog te houden.
  2. Tussenlaag: een pully of outdoor vest voor isolatie en om transpiratievocht verder af te voeren.
  3. Buitenlaag: een outdoor jas om je te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden zoals koude wind, regen en sneeuw

Thermokleding kan het hele jaar door gedragen worden. Heel simpel gezegd; wanneer je denkt dat je veel gaat zweten of het koud gaat krijgen draag je thermo ondergoed! Dit kan dus tijdens het sporten in de winter zijn, tijdens het buitenspelen op een koude dag maar ook tijdens het hardlopen in het voorjaar.

Hoe moet thermokleding zitten?

Dit verschilt. Thermokleding kan strak zitten of iets ruimer vallen. Daarnaast kan de stof dik of juist dunner zijn. Deze factoren hebben invloed op de werking van het thermo ondergoed.

  • Ruime thermokleding: de focus ligt op het warmhouden van het lichaam
  • Strakke thermokleding: de focus ligt op het afvoeren van zweet dat ontstaat tijdens het bewegen
  • Dikke thermokleding: hoe dikker de stof, hoe meer lucht wordt vastgehouden en hoe warmer het is. Dikke thermokleding is geschikt voor kou en wintersport
  • Dunne thermokleding: hoe dunner de stof is en hoe strakker de kleding zit, des te sneller zweet wordt afgevoerd. Dunne thermokleding is geschikt voor bijv. hardlopen of indoorsport.

Door je onderkleding om mate van beweging aan te passen kun je dus zelf reguleren hoeveel van de warmte snel of langzaam naar buiten mag vloeien. Trek je dikke thermokleding aan tijdens het hardlopen dan zal je het snel te warm krijgen, en wanneer je te lang stil staat in dunne thermokleding op de piste wordt het te koud. Hoe thermokleding moet zitten hangt dus af van de omstandigheden waarin je het gaat dragen. Daarnaast moet het uiteraard comfortabel zitten.

Wat is goede thermokleding?

Goede thermokleding verschilt per situatie of activiteit. Ook speelt persoonlijke voorkeur een rol. Let hier dus goed op bij het kiezen van thermo ondergoed. Daarnaast moet het comfortabel zitten zodat je bewegingsvrijheid niet beperkt wordt. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste thermokleding? Neem dan contact op met onze klantenservice of kom langs in een van onze winkels