Hoe moet je wandelschoenen inlopen?
Hoe moet je wandelschoenen inlopen?
Tips voor het inlopen van je wandelschoenen voor comfortabele kilometers
Wandel jij graag? Dan weet je als geen ander dat goede wandelschoenen onmisbaar zijn. Misschien ga je wel voor het eerst beginnen met wandelen en heb je dus ook je eerste paar wandelschoenen aangeschaft. We begrijpen dat je ze het liefst meteen aantrekt en eropuit gaat! Echter is het inlopen van je wandelschoenen essentieel voordat je er lang en comfortabel op kunt wandelen. Vraag jij je af hoe je wandelschoenen het beste kunt inlopen? Lees snel verder!
Waarom moet je wandelschoenen inlopen?
Om comfortabel, veilig en pijnvrij te kunnen wandelen is het belangrijk om je wandelschoenen goed in te lopen. Je voeten moeten als het ware eerst wennen aan de nieuwe schoenen. Het materiaal vormt zich op die manier naar je voet. Zo verminder je de kans op blaren, knelpunten en uiteindelijke blessures. Ook kun je er tijdens het inlopen achter komen of je niet schuift in de schoenen en eventueel zooltjes of andere wandelsokken nodig hebt.
Hoe moet je wandelschoenen inlopen?
Hoe je wandelschoenen het beste kunt inlopen, hebben we voor je opgesomd in 5 korte stappen:
- Schoenmaat en wandelsokken
Meet je voeten goed op om de juiste schoenmaat te bepalen. Trek daarnaast wandelsokken aan voordat je je wandelschoenen aan doet. Wandelsokken zijn op sommige plaatsen van de voeten verdikt. Hierdoor heb je extra bescherming tijdens het lopen.
- Binnenshuis dragen
Draag de wandelschoenen eerst binnenshuis zodat je voeten rustig kunnen wennen. Doe dit bijvoorbeeld tijdens het koken of stofzuigen. Zo voorkom je dat de schoenen vies worden. Gaat het goed? Dan draag je ze de volgende dag weer wat langer.
- Buitenshuis dragen
Als je voeten eenmaal binnenshuis hebben kunnen wennen aan je nieuwe schoenen is het tijd om naar buiten te gaan. Draag ze tijdens een blokje om (met de hond) of bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen. Nu kun je ervaren hoe het is om de wandelschoenen langere tijd en op verschillende ondergronden te dragen en kun je eventuele pijnpunten voelen. Deze kun je verhelpen met bijvoorbeeld andere sokken, zooltjes of veterstriktechniek.
- Wandeling opbouwen
Zijn je voeten eenmaal gewend aan het buitenshuis dragen van de schoenen? Dan is het tijd om de natuur in te gaan voor een langere wandeling en deze rustig op te bouwen. Ga niet meteen uren lopen, maar kies voor een korte wandeling om terrein dat lijkt op het terrein van je einddoel. Gaat het goed? Dan kun je de wandeling de volgende dag weer doen, en dan iets langer.
- Veters strikken
Door je veters op de juiste manier te strikken kun je de pasvorm en het comfort van je schoenen beïnvloeden. Zet je hiel goed tegen de hak en je voet op de bodem. Houd je tenen gestrekt, trek de veters goed aan en zorg er voor dat de tong van de schoen aansluit op je enkels en scheenbeen. Wanneer je last hebt van een pijnlijke wreef, kun je het beste de veters halverwege de schoen niet helemaal gekruist strikken.
Hoe lang duurt het om wandelschoenen in te lopen?
Het verschilt per persoon hoe lang het duurt om wandelschoenen goed in te lopen. Ook het materiaal van de schoenen heeft hier invloed op. Hoe stijver het materiaal, hoe langer je ze moet inlopen. Tip: kies voor leren wandelschoenen. Dit materiaal vormt sneller naar je voet en is daarnaast ademend.
Gun het daarnaast wat tijd. Wandelschoenen zitten niet meteen lekker na een wandeling. Wij raden aan om je nieuwe schoenen minimaal 3 korte wandelingen uit stap 4 te lopen voordat je aan je einddoel gaat beginnen.
Verzorg je nieuwe schoenen goed
Naast dat je schoenen lekker moeten zitten, wil je er natuurlijk ook zo lang mogelijk plezier van hebben. Door ze goed te onderhouden en schoon te maken gaan ze langer mee. Behandel ze voordat je voor het eerst naar buiten gaat met een vuil- en waterafstotende spray. Laat ze na iedere wandeling goed drogen en reinig ze goed wanneer ze vies zijn geworden. Hier lees je alles over op onze schoenverzorging-blog.
Wandelschoenen voor het hele gezin